یکی از عناصر اساسی انتقال نیرو و تنظیم سرعت در ماشین آلات صنعتی، گیربکس صنعتی است. گیربکس های صنعتی به عنوان قلب هر تجهیزاتی وظیفه انتقال و تبدیل نیرو و تنظیم سرعت را دارند. از صنایع سنگین گرفته تا پتروشیمی، معدن، فولاد، کارخانه های سیمان، جرثقیل ها و غیره، گیربکس های صنعتی در همه این بخش ها حیاتی هستند. از سوی دیگر، انواع مختلفی از این گیربکس ها وجود دارد که انتخاب آنها مستلزم در نظر گرفتن روش ها و ویژگی های طراحی مربوط به آن ها است، اما یک گیربکس صنعتی از چه اجزایی تشکیل شده است و این قطعات چگونه کار می کنند؟ در این مقاله به معرفی و توضیح جامع اجزای گیربکس صنعتی، کاربردها، نحوه عملکرد و انواع آنها از ابتدا تا انتها می پردازیم.
گیربکس صنعتی چیست؟
گیربکس صنعتی وسیله ای است که برای انتقال و تنظیم نیرو در تجهیزات صنعتی استفاده می شود. این دستگاه می تواند قدرت موتور را کم یا زیاد کند یا جهت چرخش را تغییر دهد. این قطعه وظیفه انتقال نیرو از موتور به دستگاه مصرف کننده را بر عهده دارد و اجزای یک گیربکس صنعتی شامل چرخ دنده ها، محور (شفت) و بدنه یا پوسته می باشد. دو نوع اصلی گیربکس با عملکردهای متفاوت وجود دارد. یکی سرعت را کاهش می دهد و گشتاور را افزایش می دهد، دیگری سرعت را افزایش می دهد و گشتاور را کاهش می دهد.
قطعات گیربکس صنعتی
گیربکس های صنعتی با توجه به نیاز صنایع مختلف در مدل های مختلفی طراحی می شوند. در زیر نگاهی دقیق تر به اجزای یک گیربکس صنعتی می اندازیم.
چرخ دنده ها: این قطعات یکی از قطعات اصلی گیربکس صنعتی هستند و معمولاً از فولاد آبکاری و صیقلی ساخته می شوند و می توانند از نوع ساده، کرمی، خورشیدی، مارپیچ یا اریب یا مخروطی باشند.
محفظه گیربکس: محفظه جایی است که دنده ها در آن قرار می گیرند. بدنه اغلب از چدن یا آلومینیوم ساخته می شود تا از لرزش و ضربه گیربکس جلوگیری کند و در برابر ضربه و شرایط محیطی مقاومت کند.
قیمت گیربکس صنعتی را از صنایع گیربکس پولادین پارت بپرسید.
شفت گیربکس: ورودی گیربکس را به موتور و خروجی را به دستگاه مصرف کننده متصل می کند. آنها معمولاً به صورت شفت، محور توخالی یا فلنج طراحی می شوند. محورهای ورودی و خروجی گیربکس از فولاد آبکاری شده ساخته شده است که باعث می شود در برابر تنش بسیار مقاوم باشند. این محورها بر روی یاتاقان ها پشتیبانی می شوند، معمولاً استوانه ای یا استوانه ای هستند و برای اتصال موتور و دستگاه مصرف کننده استفاده می شوند.
کاسه نمدی آب بندی: کاسه نمدی برای جلوگیری از نشت روغن و ورود کثیفی و گرد و غبار به داخل گیربکس استفاده می شود.
معرفی گیربکس افزایش سرعت
گیربکس های افزایش سرعت از دسته گیربکس های صنعتی خاص و سفارشی هستند. گیربکس های افزایش دهنده سرعت در صنایعی که به سرعت چرخش بالاتری نیاز دارند مانند صنایع بزرگ مانند پالایشگاه های نفت استفاده می شود. وظیفه این گیربکس ها افزایش سرعت و کاهش گشتاور است. کاربردهای گیربکس های افزایش دهنده سرعت بسیار خاص هستند و به صورت سفارشی برای استفاده در مناطقی مانند توربین های بادی، گیربکس های تراکتور و سانتریفیوژها ساخته شده اند.
بررسی گیربکس کاهش
گیربکس های کاهنده عملکردی مخالف گیربکس های افزایش سرعت دارند و در صنایعی که به سرعت های دورانی کمتری نیاز است استفاده می شود. گیربکس کاهش بین درایو (موتور) و جسم متحرک قرار می گیرد تا گشتاور مورد نیاز برای کاهش سرعت موتور و افزایش گشتاور خروجی ایجاد شود. این مدل یکی از مهم ترین و پرکاربردترین گیربکس های صنعتی است که در صنایع با انواع قطعات گیربکس صنعتی مانند دنده های مختلف و طرح های مختلف مورد استفاده قرار می گیرد.